Termékek Menü

Hematit hatása – a vérkő, amelyet már az ókorban is ismertek

A hematit, vagyis a vörösvasérc csodálatos éke lehet a kedvenc ékszerednek.

Nem kell megijedni az elnevezés kapcsán, ugyanis ezt még annak idején az ékszerészek ragasztották erre az ásványra. A hematit név ugyanis a görög haima szóból ered, amelynek jelentése vér.

 

 

Azért kapta ezt az elnevezést, mert a szakemberek  a vele való munka közben észrevették, hogy csiszolás közben a hűtővizet megpirosítja és karca vérpiros nyomot hagy. Bár nagyon sok hamisítvány létezett belőle annak idején, ma már nagyon könnyű kiszúrni ezeket. Nemes egyszerűséggel ugyanis a nem valódi ásványt a mágnes magához vonzza, míg a hematitot nem. Nem véletlen egyébként, hogy már az ókorban is ismerték ezt a különleges ásványt, ugyanis évezredeken át használták vörös krétaként, de már akkor is híres volt gyógyító hatásairól is. Jelenleg a világon több gigatonnányi hematit található. Vagyis nem ritka, de annál különlegesebb.

A hematit keletkezése

Keletkezése úgynevezett szkarnos folyamatokhoz köthető, amikor az oxigén parciális nyomása nagy, a vízgőzé pedig kicsi. Több magmás kőzetben kőzetalkotó ásvány. A jobb minőségű vasércek közé tartozik. Mivel fémes, vaskos tömege ellenére remekül megmunkálható, előszeretettel készítenek belőle ékszereket és dísztárgyakat.

Távoli és hazai lelőhelyek

Ukrajna és Oroszország mellett hatalmas hematit telepek vannak az Amerikai Egyesült Államok Tennessee, Utah, Wisconsin és Michigan államaiban, valamint Kanadában, Brazíliában, Svájcban, sőt, Angliában is megtalálható. Magyarországon apró kristályokként fordul elő, főleg a Nagybörzsönyben, Nagyvisnyón, Perkupán, Recsken, Rudabányán. De vascsillámos alakjában is megmutatta már magát határainkon belül Úrkúton, a Velencei-hegységben és Szarvaskőn is.

Többféle szín

A legtöbb esetben a hematit színe fekete, de létezik belőle vöröses és barnás pasztell árnyalat is. Ékszerként nem ritkán festik le élénk színekkel. Tulajdonképpen ha valaki ásvány ékszerek készítésében gondolkozik vagy csak szeretne jobban megismerkedni ezzel a világgal, akkor a hematit ehhez ez tökéletes kiindulópont. Ez az erősen vastartalmú, fém-föld jellegű anyag ugyanis könnyen kezelhető, tartós, ráadásul számos pozitív tulajdonsággal is bír. 

A hematit hatása - védőkorlátként funkcionál

Bár sok hiedelem kering azzal kapcsolatban, hogy ennek az ásványnak olyan ereje van, amely a testet feltölti erővel és megtisztítja a szervezet, de természetesen nem kell ilyen szélsőségekben gondolkozni ennek kapcsán. Sokak szerint ugyanis úgynevezett földelő hatása van, amely által képes pozitív érzéseket kelteni a testben és segít a negativitás átalakításában is. 

A hematitnak lelki és testi gyógyhatást egyaránt tulajdonítanak. Bizonyos nézetek szerint egyfajta védőkorlátként funkcionál, amely által céltudatosabbá teszi viselőjét, segít neki két lábbal a földön járni, de fokozza a vitalitást és az akaraterőt is. Sőt, mivel segíti a tisztánlátást, hatással van az egyszerű döntésekre is, ezáltal pedig képes az életminőség javítására is. 

Mivel vöröses színe a magas vastartalmából adódik, sokak szerint pozitív hatással van a vérrel kapcsolatos betegségek gyógyítására is. Ide sorolandó például az érelmeszesedés, a lábdagadás, a visszerek és az aranyér is. Sokan ajánlják emellett babavárás alatti fáradtság enyhítésére is. 

Csillagjegyek, amelyek számára kifejezetten ajánlott a hematit viselése

Van néhány olyan csillagjegy, amelyek képviselői számára különösen ajánlott a hematit viselése. Ilyenek a bak, a vízöntő, a kos és a skorpió is. Vagyis esetükben bizonyos nézetek szerint különösen érvényesülnek a vérkő pozitív hatásai. 

Az ókorban mágikus hatást tulajdonítottak neki

Szerencsehozó amulettként is ismert volt a hematit a történelemben. Féljegyzések szerint Babyloniában volt, akinek egy per megnyerésében segített, de az ősi Egyiptomban például ezt az ásványt a halottak feje alá tették, hogy megkönnyítse a lélek útját az örökkévalóságba. Így tettek például Tutanhamon fáraó esetében is. 

Vagyis a hematit bár egy gyakran előforduló ásvány, olyan sok különlegességet rejt magában mind a tulajdonságai, mind a megjelenés, mind pedig az ezotéria terén, hogy mindenképpen érdemes vele alaposabban  megismerkedni. Hiszen aki egy ilyen vérkövet tart a kezében, az a történelem egy darabjához ér hozzá.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog