Termékek Menü

Fókuszban a szilícium-dioxid, azaz a hegyikristály

A hegyikristály a kvarc ásvány színtelen drágakőként használt változata, melyről a hellének úgy vélekedtek, hogy az Alpok legmagasabb csúcsain, felolvaszthatatlan jégből jön létre.

A görög elnevezés (kristallos = jég) tehát ebből a legendából ered. Kémiai szemmel nézve a hegyikristály kifogástalanul tiszta kovasav, melyen a legideálisabb megfigyelni a kvarc tulajdonságait. A kristályai hatszöges oszlopok, melyeknek átlátszóságát gyakran zavarják meg szilárd, illetve folyadékzárványok. Az írisz, vagy szivárvány karcok is hegyikristályok. Színüket a hegyikristályon keletkezett természetes repedéseken behatoló levegőnek köszönhetik. Természetesen a mai modern technika képes az írisz-kvarcok előállítására úgy, hogy a hegyikristályokat felhevítés után jéghideg, színezett vízbe dobják, melyek kellő idő után (a repedéseken át beszivárgó víznek hála) „megszínesednek”.

Ha téged is érdekel ez a csodálatos kristály, akkor egészen az Alpokig kell utaznod, hiszen a hegyikristály lelőhelye a magas csúcsokon található. Azon a vidéken egyébként a kristály-keresés generációról-generációra szálló mesterségnek számít. A sziklafalak üregeit kopogtatással tesztelik a kutatók, s ha kongó hangot hallanak akkor nagy valószínűség szerint hegyikristályra akadtak. Az Alpok után jó, ha bejelölöd térképeden Brazíliát is, mivel ott is jelentősek a lelőhelyek.

A hegyikristály felhasználása olyan sokoldalú, hogy csak néhány főbb területet emelünk ki. Az ékszerkészítés, és a díszítőművészet alapanyaga, de az optikában is jelentős sikerekkel használják.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog hegyikristály