Termékek Menü

Az organza szalag nyomában

Az organza szalag felhasználása biztos, hogy nem ismeretlen a számodra. A dekorációk kedvelt alapanyaga, s esküvőkön szinte elengedhetetlen kellék.

Az organza szalag minden kézimunkázó raktárában megtalálható, hiszen alkalmazása sokoldalú. De vajon azt is tudod, hogy az organza pontosan milyen anyagból készül, milyen felhasználási területei vannak, s milyen bánásmódot igényel? Ha organza szalagban toppon vagy, akkor itt az idő, hogy az alapanyag nyomába eredj.

Az organzát a fényáteresztő függönyök esetében gyakran használják. Típusait tekintve létezik belőle egyszínű, mintás, és maratott, melyek a függönyözésben kifejezetten kedvelt textileknek számítanak. Fényét tekintve lehet matt, ám a tükör organza fajtái kiemelkedően magas fényűek. Az organza laza szerkezetűnek mondható, s áttetsző tulajdonsággal bír.  Annak idején selyemből készült, de manapság leginkább viszkózból, vagy poliészterből gyártják. A selyem organza mára már luxuscikknek számít. Az egyszerűbb selyem organzákat egyébként Kínában, a Jangce-folyó mentén szövik, míg a durvább tapintásúak általában az indiai Bangalore-hoz kötődnek. A  minőség felső kategóriájába tartozó organzákat Francia- és Olaszország adja. A selyem organzát leginkább az esküvői ruhák tervezésénél használják.

Az organza tapintása lágy, és sokoldalúsága miatt igen közkedvelt függöny alapanyag. Alkalmazásánál érdemes figyelembe venned, hogy csúszik, de egyedi pompájának köszönhetően fényáteresztőnek gyakorlatilag önmagában, egyéb dekoráció nélkül is tökéletesen megfelel. Tárolás után érdemes átvasalni, de kímélő mosást követően vizesen felakasztva, kicsurgatva még ezt a mozzanatot is megspórolhatod magadnak!        

Tartalomhoz tartozó címkék: blog érdekességek organza szalag