Termékek Menü

A közkedvelt kásagyöngy

A fűzött ékszerek között rengeteg kásagyöngy felhasználásával megalkotott kiegészítő található. Ugyancsak a hobbi és kézműves boltok kínálatában megannyi méret és szín közül lehet választani e szépségek között. Az apró, vagy egyes esetekben nagyobb szemű gömböcskék hamar hatalmas sikerre tettek szert a gyöngyfűzők között, hiszen a kezdők számára is nagy sikerélményeket nyújtottak könnyű fűzhetőségük, hatalmas választékuk és fantáziadús felhasználási lehetőségeik által.

Mi is a kásagyöngy?

A kásagyöngy elkészítése nem egyszerű feladat. Megalkotásához három vegyületet kevernek össze a gyöngy színét adó színezékkel és körülbelül 1400°C-os kemencébe helyezve, majd egy alján lukas tartályba öntik és ezen keresztül üvegrudat készítenek (ez adja majd meg a gyöngyök formáját és méretét egyaránt), ezeket a rudakat pedig finom precíziós művelettel méretre darabolják, a kapott szemeket pedig finoman formázzák, csiszolják, gömbölyítik, míg az el nem nyeri végleges formáját.

Az aprócska üvegből készült gömböcskéket származási helyük szerint három különböző csoportra bonthatjuk: vannak japán, cseh és nem utolsósorban távol-keleti kásagyöngyök.

Különleges még a méretük is

A távol-keleti kásagyöngyök mérete és formája sem mondható egységesnek, így nagy eltéréseket mutathat az ékszer és nem annyira könnyű vele dolgozni, addig a cseh gyöngyök a tökéletesség felé közelítenek, illetve a japán kásagyöngyök a tökéletes alakzatukkal, hibátlan csiszolásukkal hamar nagy kedvenccé váltak a gyöngyfűzők körében.

A gyöngyfűzéssel barátkozók, ismerkedők biztosan hallottak már a kásagyöngyökről és esetlegesen dolgoztak is vele, hiszen a fűzés és gyöngyszövés nélkülözhetetlen alapanyagának mondhatóak a kásagyöngyök. Az apró kis gömböcskékből kiválóan fűzhetőek mutatós ékszerek, szemet gyönyörködtető szőtt kiegészítők, de az ügyesebbek akár fantasztikus kis figurákat készíthetnek az apróbb méretű gyöngyökből.

A japán gyöngyök fűzési lehetőségeit megkönnyíti a már említett tökéletes formázás, ugyanis szabályos formájuknak és egységes méreteiknek köszönhetően jól illeszkednek egymáshoz, így a végeredmény is tökéletes lesz. A szintén tökéletességre hajazó cseh gyöngyök is nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen a szabályosra formázott gyöngyei a kezdő fűző kezek munkáit is megkönnyítik, hiszen jól alakított minőségi alapanyaggal sokkal jobban, gyorsabban és sikeresebben valósíthatóak meg a gyöngyöző álmok.

Így nem csoda, hogy ezekkel a minőségi alapanyagokkal olyan könnyen készíthetőek mesteri ékszerek, szemet gyönyörködtető kreációk, melyek vonzzák a tekintetet és azonnal hatalmas népszerűségre tesznek szert. A precíz furatokkal ellátott gyöngyök könnyedén fűzhetőek, nagyobb szemekkel pedig a kezdők is könnyen boldogulnak.  A fűzés során nem csak a méretekkel, alakzatokkal fontos foglalkozni, hiszen a színeknek itt is kiemelt szerepe van. A kásagyöngyökből hihetetlen sok szín és felülettípus áll rendelkezésre, így mindenki megtalálhatja azt az árnyalatot, ami szívéhez és személyiségéhez egyaránt közel áll.

ITT tudod megnézni kásagyöngy választékunkat és pár kattintással tudsz is rendelni

A kásagyöngyök meghatározó típusai felületkezelés szerint

- A kedvencek közé sorolhatóak az AB bevonat, ami a Aureole Borealis effekt rövidítése, ettől az irizáló bevonattól a szivárvány színeiben játszik a kásagyöngy. 
- A matt kásagyöngyök savlemarással és fagyasztással érik el fénytelen hatásukat, felületük a kezelés következtében kissé érdesnek hathat.
- A metálos kásagyöngyök színe általában galvanizálással válik még tartósabbá. A metálosan, fémesen csillogó gyöngyökből fantasztikus alkalmi viseletek fűzhetőek.  
- A transzparens gyöngyök teljes áttetszőségükkel, míg ezeknek különlegesebb verziói az ezüst közepű gyöngyök, ahol a gyöngy középen a fémes színezetet kap ezáltal csillogóbbá válik, míg a közepében színekkel ékesített gyöngyök különleges összhatást keltenek.
- A legismertebb az opak, vagyis telt színezetű kásagyöngy, ez a típus nem engedi át a fényt és egy visszafogott csillogás jellemzi.
- Az opálos gyöngyök csillogó zománcos hatást keltenek, a kerámiagyöngyökhöz hasonlóak.

A különböző színkombinációk, az érdekes felületek, a változatos méretek egyaránt izgalmas eredményt hozhatnak, így érdemes a kásagyöngyökkel bátran belevágni gyöngyfűzésbe, garantált a sikerélmény.

További cikkeinket a Blogban éred el