Termékek Menü

A csakra karkötő hatása

A különféle ásványok jótékony hatásai közismertek, a csakra karkötőben pedig több ásvány egyesüléséből nyeri testünk a pozitív energiákat, melyek segítségünkre lehetnek és megerősítenek bennünket a mindennapokban. A csakra elnevezés a „kerék” szóból származtatható, a buddhista tanokban örvénylésnek vagy forgatagnak is fordítják.

Ez az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia egy központi magja, a tantrikus buddhizmus egyik alapvető fogalma. A csakra karkötő a színességéről ismeretes, hiszen a hét fő csakra kristályaiból áll össze. Így egy színpompás sárga, türkizkék, zöld, indigókék, ibolyakék, narancssárga és a vörös gömböcskékből álló karkötőnk lesz.

Hét fő csakrát az életerőt szállító vezeték köti össze. A hét csakránk, amely a test egyensúlyát teremtik meg, azok a gyökér-csakra, szakrális-csakra, torok-csakra, köldök-csakra, szív-csakra és a homlok-csakra, korona-csakra. A csakra karkötőben az összes csakrára ható ásvány megtalálható, ezért jó közérzetet teremt viselőjének a mindennapokban. 

Készítsd el saját csakra karkötődet!

A hét fő csakra:

1. A Muládhára csakra, vagyis gyökér-csakra

Az alapvető életenergiánk csakrája, mely a vágyaink megvalósításához, az életfeladataink elvégzéséhez ad támogatást. A gyökér-csakrára ható ásványunk a vitalitásunkat és életerőnket is erősíti. A vörös, mely a gyökér-csakránkat erősítő szín a szexualitás, a szenvedély, és az erő színe. Magabiztossá tesz, erősíti az akaraterőt és önbizalmat ad.

Kövei a gránát, obszidián, onix, vörös jáspis, vörös korall, rubin, lávakő és a mohaachát.

2. Szakrális-csakra

A férfi és női erők és energiák, kapcsolathoz viszonyulás meghatározó csakrája a szakrális-csakra, melyet a szexualitás csakrájának is neveznek. Az érzelmi egyensúly megteremtése, az érzelmek áramlása, intimitás és a kreativitás mind-mind ide tartoznak. A narancsszín az örömet jelképező szín, mely szabadságra és mozgásra ösztönözhet.

Viselőjében erősíti az életkedvet, a kreativitást és az optimista életszemléletet egyaránt. Pozitív hatással van a szexuális kisugárzásra és a nemi vágyat is fokozza.

A csakrára ható narancsos árnyalatú kövek a holdkő, napkő, karneol, narancssárga kalcit, achát és a topáz.

3. Napfonat csakra vagy köldök-csakra

Az érzéseinket irányító, energiáinkat kifejező és személyiségünk kibontakozását segítő csakránk a napfonat csakra, melyet a sárga szín támogat. Az önmagunk felvállalása, élményeink és érzelmeink feldolgozása, a hatalom, megélése, tapasztalatból eredő tudásunk mind ehhez a csakrához tartoznak. A nap ragyogó színe kapcsolható ide, ezáltal meleget és lelkesedést sugároz. A vidám életszemlélet, az öröm és a pozitív érzések erősítői a napfonat csakra ásványai.

Jó hatással van az ítélőképességre, és segít a tisztánlátásban. Segítségünkre lehet, ha depresszióval, fóbiákkal és nagyfokú érzelmi instabilitással kell megküzdenünk. De támogatást nyújt a koncentráció képességet és magasfokú odafigyelést igénylő napjainkon.

A napfonat csakra ásvány kövei: az aragonit, citrin, ametrin borostyán, tigrisszem és a jáspis.

4. Szív-csakra

Az odaadás és elfogadást harmonizáló és összhangba hozó csakránk a szív-csakra. A szeretet, jószívűség és önzetlenség, továbbá az odaadás, a gyógyítás és a megújulás képessége is ebből a csakránkból eredeztethető. A zöld a természetet szimbolizáló színünk, mely a regenerálódás színe is egyben. Csökkenti a fáradtságot, energiát ad a kimerült fáradt napjainkon.

A szív-csakra másik meghatározó színe a zöld mellett a rózsaszín, mely a szépség, szerelem, szeretet színe a feszültség csökkentésében, illetve az önbecsülés helyreállításában játszik szerepet.

Általában rózsaszínes és a zöld ásványok hatnak rá, mint például a rózsakvarc, jáde, kunzit, malachit, fluorit, smaragd, rubellit és zöld nefrit.

5. Torok-csakra

A torok-csakra a kommunikációra, a kreatív önkifejezésünkre, és nyitottságunkra gyakorol hatást. A domináns színe a kék, ami a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért kedvelt szín a relaxációnál és meditációs gyakorlatoknál egyaránt. Kitisztítja elménket és gondolatainkat, fokozza a kreativitást, megnyugtatja az idegeket és koncentrálásra késztet.

A torok-csakra kék színű ásvány kövei az akvamarin, lápisz lazuli, kalcedon, szodalit, türkíz és a zafír is.

6. Szem-csakra, a „harmadik szem”

A hindu kultúrából ismert harmadik szem színe ibolya, indigókék. A klasszikus hindu felfogás szerint a homlok-csakra a lélek szeme, ami a láthatatlan dolgokat is láthatóvá teszi tudatalattink számára, vezérli a koncentrációt és a meditatív képességeket. Az ibolyaszín a belső megtisztulás színe, ami erősíti a meditáció hatását, ösztönzi az inspirációs képességeket.

A „harmadik szem” kövei között szerepel az ametiszt, a lila fluorit és a lepidolit.

7. Korona-csakra

A csakra-rendszer ékköve, legmagasabb foka a korona-csakra, melynek színe lilás árnyalat vagy kristálytisztán áttetsző. A korona-csakra a fejtetőben helyezkedik el, döntéshelyzetekben támaszkodunk ezen csakrára.  Meghatározó fehér-áttetsző színe a béke, tisztaság, remény, önuralom, valamint a transzcendencia szimbóluma is.
A korona-csakra ásványai az ametiszt, hegyikristály, csaroit és sugilit.

A csakra karkötőkben lévő különleges energiát adó kövekkel képesek lehetünk magunkat gyógyítani az ásványok erejével. Az ásványok mágikus rezgései testünkre és lelkünkre egyaránt fantasztikus hatással lehetnek.